Locatie: Eemnes, NL
Jaar: 2020
Opdrachtgever: Schipper Bosch
Aannemer: Karbouw Bouwonderneming
Badkamer: Studio Sabine Marcelis
Fotografie: Iwan Baan
Team: met Robert-Jan de Kort

Eerste prijs BNA Beste Gebouw van het Jaar | Category ‘Particuliere Woonbeleving’



Huis op ‘t Raboes

Op de plek waar rivier de Eem uitmondt in het Eemmeer staat Huis op ‘t Raboes, een buitenverblijf dat dient als een toevluchtsoord, waar de hectiek van de stad verwisseld kan worden voor de rust van de natuur. Het huis stelt zijn bewoners in staat om het omliggende polderlandschap ten volle te beleven, en biedt tegelijkertijd een besloten omgeving om je in terug te trekken.




Het monoliet ogende huis ligt als een zwerfkei op het veld. Een ingang is niet direct zichtbaar, het huis lijkt met zijn rug naar de bezoeker toe te staan. Eenmaal dichterbij verraden drie schoorstenen dat het huis niet uit één maar uit drie losjes gegroepeerde bouwdelen bestaat, die worden samengehouden door drie overdekte terrassen.  De T-vormige tussenruimte vormt het hart van het huis, maar is tegelijk sterk verbonden met buiten. Vanuit de tussenruimte betreedt je de verschillende bouwdelen, elk met een aantal eenduidige kamers. Hier dragen stevige plinten, vensterbanken, raam- en deurkaders bij aan het gevoel van omsluiting. Grote vierkante ramen, die volledig in de wand weggeschoven kunnen worden, kaderen het zicht op de omgeving. 



Een aantal expressieve objecten vormt een duidelijk contrast met de ingetogen architectuur van het huis. Het badmeubel met wasbak, douche en bad staat als een vrijstaande sculptuur in de betonnen badkamer. Het glazen dak en het verticale schuifraam zorgen dat het vertrek als een buitenkamer voelt. De subtiele verdraaiing van het meubel nodigt uit om een bad te nemen met zicht op het omliggende polderlandschap in het licht van de ondergaande zon.